İtalya Ziyareti

11.04.2013 730

Adana Seyhan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Avanos Kız Tek. ve Meslek Lisesinin ortak olduğu LDV Hareketlilik projesinin İtalya ayağı tamamlandı. Okul Müdürü Alaettin KÜÇÜKÖNER ve Müdür Yardımcısı Aydın MANAV  Ulusal Ajans tarafından desteklenen “Development of Guidance and Counselling Instruments in Vocational Education” adlı AB Projesi kapsamında İtalya’da bir hafta Mesleki Eğitimde Yönlendirme ve İstihdam çalışmalarını inceledi. Yedi ülke ortaklı ve Yedi harekeliliği kapsayan projeye 18-24 Nisan 2013 tarihlerini kapsayan günlerde İtalya’nın Ancona-Senigallıa  ISTITUTO TECNICO STATALE COMMERCIALE GEOMETRİ  Mesleki Lisesi ev sahipliği yaptı.

Avanos Kız Tek. ve Meslek Lisesi Müdürü Alaettin KÜÇÜKÖNER ve Müdür Yardımcısı Aydın MANAV,  İtalya’daki gözlemlerini gazetemizle paylaştı. “ İtalya’da da eğitim-öğretim yılı iki dönemdir ve zorunlu eğitim süresi 10 yıldır. Mesleki Eğitimi erken yaşta özendirme ve edindirme çok önemseniyor. Örneğin ortaokul öğrencileri yılda bir günlerini meslek liselerinde geçiriyorlar. Örgün eğitimden ayrılan gençlere 2 yıl mesleki eğitim kazandırma eğitimi veriliyor. Mesleki eğitim öğrencileri bizdeki gibi staja gönderiliyor. İtalya’yada da Mesleki Eğitim öğrencilerinin örgün eğitimden ayrılma oranı çok yüksek. ( %27-29 ) İş piyasasının ihtiyacına paralel işgücünü yetiştirmek İtalya’da da önemli. Örneğin sanayide, endüstride daralma yaşanırken “Turizm Hizmet Sektöründe ve Yaşlı Bakım Hizmetlerinde” piyasada ihtiyaç artıyor. Yerel aktörler (Okul-Belediye- Yatırımcı-İstihdam Merkezleri) işbirliği içinde çalışıyor. Okullar öğrencileri Toplum Hizmeti ve Çevreyi Koruma gibi konularda çok özendiriliyor. Bir kanser hastası ile zaman geçirme, yaşlıları ziyaret etme; çevreye duyarlılığı nedeniyle okula “Yeşil Bayrak” kazandırma gibi. Okulun halka açık olduğu günler var ve halk o günlerde okul hakkında bilgi alabiliyor. Yerleşim merkezlerinde iş arayan insanları yönlendiren bürolar var. Bizdeki İş- Kur gibi. İşsizlere iş sağlamaya çalışan birimler, müracaatlara 6 ay ile 1 yıl içinde cevap vermeye çalışıyorlar. Piyasadaki rakamları sürekli güncel tutuyorlar. Örneğin % 11 civarında bir işsizlik rakamından söz ettiler.” Dediler.

LDV İtalya LDV İtalya LDV İtalya LDV İtalya LDV İtalya