Yiyecek İçecek Hizmetleri

Yiyecek İçecek Hizmetleri

27.12.2012 15838

 

 



YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI


Alanın Amacı: Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.


Alanın Tanımı: Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

 

Bu alan, otel, restoran, kafeterya, bar, pastane, toplu beslenme kurumları vb. yerlerde hijyen kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip, müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.

Yiyecek içecek hizmetleri hızlı bir gelişim ve değişim göstererek dünyada ve ülkemizde önemli bir istihdam alanı haline gelmiştir.

Bu alanda rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlilikleri kazanmış, dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır

 

GİRİŞ KOŞULLARI

Teknik lise bölümüne giriş koşulu, LGS sınavından yeterli puanı alarak  mülakat sınavına giriş  hakkını kazanmak ve mülakatta başarılı olmak.

Meslek lisesine giriş koşulu, 9. sınıftan sonra alan tercih formunda alanı tercih etmek ve belirlenen kontenjan içerisine girme hakkı kazanabilmek.

 

10. Sınıfın Sonunda

  • Bölgesel Ve Sektörel İhtiyaçlar
  • Okulun Donanımı
  • Öğretmen Ve Fiziki Kapasitesi
  • Öğrencilerin Mesleki Yeterlilikleri

Dikkate Alınarak Dal Seçimi Yapılır..

 

EĞİTİM SÜRESİ

Alan Programının Eğitim Süresi, 9. Sınıftan sonra 3 Öğretim Yılı ile, Toplam 4 (dört) yıldır..

 

MESLEK ELEMANINDA ARANAN ÖZELLİKLER

  • El ve parmak becerisini sahip
  • İş disiplinine sahip
  • Güler yüzlü, saygılı, kibar
  • Bulaşıcı hastalığı olmayan
  • Mesleği ile ilgili ilkelere bağlı
  • Etkili ve güzel konuşan
  • Tat ve koku alma duyuları gelişmiş
  • Dikkatli, temiz, titiz, düzenli KİMSELER OLMASI GEREKİR.


ALANA AİT DALLAR

  • MUTFAK
  • PASTACILIK
  • SERVİS
  • BAR
  • HOST VE HOSTESLİK DALLARI yer almaktadır.


OKULUMUZDA AÇIK OLAN DALLAR

 Teknik lise bölümünde;

    • MUTFAK
    • SERVİS

 

EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI

Bu alan mezunlarının SINAVSIZ yerleşebilecekleri MESLEK YÜKSEKOKULU ve ÖN LİSANS PROĞRAMLARI şunlardır:

  • Aşçılık
  • Ağırlama Hizmetleri
  • İkram Hizmetleri
  • Turizm ve Seyahat Hizmetleri
  • Turizm ve Konaklama İşletmeciliği
  • Kültürel Miras ve Turizm
  • Otobüs Kaptanlığı
  • Turist Rehberliği
  • Turizm Animasyonu

 

4 yıllık fakültelerden bazıları:

  • Gastronomi
  • Regreasyon
  • Konaklama İşletmeciliği
  • Konaklama Ve Turizm İşletmeciliği
  • Seyahat İşletmeciliği Ve Turizm Rehberliği
  • Turist Rehberliği
  • Turizm İşletmeciliği
  • Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik
  • Turizm Ve Otel İşletmeciliği
  • Turizm Ve Otelcilik
  • Yiyecek İçecek İşletmeciliği

 

İŞ BULMA İMKANLARI

  • Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,
  • Pastanelerde,
  • Özel ve kamu kuruluşlarının (hastane, okul, fabrika vb.) mutfaklarında,
  • Kafeterya, bar ve restoranlarda,
  • Yemek fabrikalarında,
  • Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde vb. yerlerde çalışabilirler.

13-03-201813-03-201813-03-201813-03-201813-03-201813-03-201813-03-201813-03-201813-03-201813-03-2018